מדאיג: הנגיף עובר דרך העין; המלצה להחליף עדשות במשקפיים
יותר ויותר עדויות מצביעות על הקשר בין נגיף הקורונה לבין רירית העין וסכנת ההדבקה. הפרופ' דוד צדוק מסביר באולפן הקורונה של ynet על הממצאים המדאיגים
היום כבר ברור שנגיף הקורונה הוא אחד המדבקים ביותר בהיסטוריה האנושית, דרך רסיסי רוק החודרים למערכת הנשימה. אבל לאחרונה ישנן עדויות בספרות הרפואית להדבקות חשודות דרך רירית העין ואפילו דרך נוזל הדמעות.
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
צפו: הפרופ' דוד צדוק מסביר על סכנת ההדבקה דרך העין
נגיף הקורונה הוא בעל יכולת הישרדות גבוהה מאוד במשטחים. מהספרות הרפואית עולה כי הוא עלול להדביק לאחר מגע על משטחים, שם הוא עלול להימצא גם 17 יום לאחר ההדבקה הראשונית. מהמשטח, הוא עלול להדביק בכניסה למערכת הנשימה.
אלא שעדויות חדשות על הווירוס החדש, מגלות פוטנציאל הדבקה גם דרך ריריות העיניים. "מעניין לדעת שמקרה התמותה הראשון של רופא התרחש בסין, אצל רופא עיניים", מסביר הפרופ' דוד צדוק, מנהל מחלקת העיניים בבית החולים שערי צדק, "הוא נדבק ככל הנראה מחולה".
"מחקרים קודמים הראו שאדם ממוצע נוגע בעיניים עד 25 פעמים בשעה, ועל כן החלו לבחון את האפשרות של הדבקת הקורונה דרך רירית העין", הוא מציין. הממצאים עדיין ראשוניים, כמו יתר הנתונים על הווירוס החדש, אך הם כבר גילו מספר נתונים מדאיגים.
כך למשל, פורסמו מספר עבודות שהראו כי הווירוס קיים גם בנוזל הדמעות. "עדיין לא ברור האם הדמעות עצמן מדבקות, אבל עצם הנוכחות של הווירוס בנוזל, עלולה להעיד על הדבקה החוצה מהדמעות שאנחנו מפרישים גם בלי לבכות ולצחוק, לאחרים".
בתוך כך, עלו ממצאים חדשים שהצביעו על יכולת חדירת וירוס הקורונה דרך רירית העין. "הווירוס עלול לגרום כמו וירוסים אחרים גם לדלקת מקומית", מציין פרופ' צדוק, "אבל הוא עלול לחדור גם עמוק יותר לגוף, ולגרום להדבקה כללית בנגיף הקורונה".
לדברי פרופ' צדוק, מרכיבי עדשות מגע נמצאים בסיכון גבוה: "הם חייבים לשטוף ידיים היטב לפני כל טיפול בעדשות מגע. אנחנו חוששים שהנגיף עלול להימצא גם על העדשות, אם מהדבקה חיצונית, או מהדבקה בנוזל הדמעות", הוא אומר ומסביר, "אני ממליץ בתקופה הזו לוותר על עדשות המגע ככל האפשר, עד לנתונים נוספים, ובכל מקרה, לדאוג להיגיינה מקסימלית של הידיים לפני הטיפול בעדשות".
היגיינה מקסימלית למטפלים בעדשות מגע
צילום: shutterstock
מומלצים